Buenos Aires, la gente y mi carrera

Door: Joris Veldhoven

Blijf op de hoogte en volg Joris

13 Maart 2007 | Argentinië, Buenos Aires

Hola Chicos!

¡Nosotros no hemos hablado por mucho tiempo! How are you all doing? Welkom tot mijn taal aca, het Spanglish! Zoals beloofd, deze keer wat over het (goede) leven in Buenos Aires, de stad waar jullie allemaal van dromen (je moet er alleen nog even achter komen;) ). Ik zal beginnen met wat informatie over het schoolleven, vanaf waar het goed afdwalen is naar de mooie momenten in BA!

Op dit moment heb ik nog een tussenuur, dus een kort verhaaltje kan er zeker nog wel vanaf! Mijn eerste volle schoolweek zit erop, en ik heb al mijn vakken voor het komende half jaar gekozen. Naast mijn spaans (4u les per week) ga ik hier de komende maanden nog 4 vakken volgen. De onderwerpen varieren van algemene economie (beginnend bij vraag en aanbod) tot Procesmanagement (beginnend met kennis over systemen als SAP en E-tom, pfff ), maar ik heb er zeker zin in! Mijn school is oorspronkelijk gesticht door de marine van Argentinie om meer ingenieurs op te leiden, en zit dus ook in het havengebied (en tevens de nieuwste en chiqste wijk) van BA. Naast dat ze alleen min of meer technische studies hebben, en dus ingenieurs opleiden, is het ook een priveuniversiteit. Ik zit dus echt tussen de argentijnen met geld, maar het is ook weleens leuk om je klasgenoten te horen roddelen over de “nosejob” van een ander meisje uit mijn klas. (het hele verhaal is nog leuker zelfs: volgens mijn argentijnse amigos zou ze anders nooit op de achterkant van de schoolkrant hebben gestaan).

Studeren in Argentinie is sowiezo erg anders dan in Nederland. Terwijl hier allemaal (erg) rijke Argentijnen rondlopen hebben ze van studieverenigingen en kraagjes nog nooit gehoord. Roken mag gewoon overal (behalve in de les), in de pauze trappen zitten erg populair, en meisjes vlechten elkaar haren terwijl de eerstejaars hier nog met stuivertjes schieten in de pauze. Kortom, mijn middelbare school! Daarnaast is het voor aanvang van iedere klas ook zeker verplicht op zn minst een handje (zeker geen “hand”, maar meer een high-five) of wat te geven, de meisjes die je kent een kus, en de jongens waarmee je langer dan 5 minuten praat per week ook. Dit alles, in samenspel met een ontmoeting of 5 met volwassen mannen die samen een skelter huren (zondags in de parken) levert maar 1 conclusie op: Iedereen geniet hier van het leven, en kind blijf je voor altijd!

De 2 argentijnen waar ik de eerste 1.5 week veel mee omga zijn Bartolo en Juan. Deze 2 argentijnse vrienden spraken me in de klas aan (“ Che, che – venga venga!”) omdat ze voor volgend semester hebben ingeschreven voor een intercambio naar Eindhoven. Ik moest me ondanks mijn hakkelende spaans zeker aanlsluiten bij hun groep (“ Por supesto, no problemo - we have a very intelligent group”) Zodoende dus ook dit weekend, terwijl Ronald en Roel in Cordoba waren, 2 avonden op stap geweest met Bartolo en zijn high-school vrienden. Erg leuk, en meteen de Argentijnse drankjes (“dont drink this without coca”) leren kennen, terwijl ze me uitlegden hoe ik het beste Argentijnse vrouwen kan versieren (Het komt erop neer dat hoe goed mijn spaans ook wordt, ik dit zo min mogelijk toe moet geven, ik ben tenslotte een extranjero en dat telt hier was hun advies). Kortom: een erg leuke schoolweek, een nog leuker weekend, en dat alles in een stad om van te houden!

De volgende keer meer over het leven van de mensen in Buenos Aires, mijn aankomende herstart in voetbalwedstrijdverband en een verslag van mijn uitnodiging door zowel Bartolo als Juan op hun boot.

Hasta Leugo!

Chori (ik ben vernoemd naar de argentijnse hotdog, de “Choripan”)

PS. Mijn paarse vriend is bekend (foto), jaja!

• 13 Maart 2007 - 20:31

Lin:

klinkt goed jor! alleen hoef je op het versieren van die argentijnse vrouwen dus niet zo je best te doen ;) kus!

• 13 Maart 2007 - 21:13

Padre:

Hij houdt niet van blond Linda, dus die Noorse meisjes zijn geen probleem. En zo lang de meisjes haren vlechten ...

• 14 Maart 2007 - 10:06

Chocolat:

Wat een boel verhalen heb je al geschreven. Erg leuk en bijzonder om te lezen, ook over de associaties met onze middelbare school. Behalve stuivers op elkaars knokkels schieten, herkende ik het niet echt. Misschien heb jij een andere beleving :). Kun je me trouwens toevoegen aan je lijst, want ik krijg helemaal geen berichtjes als jij iets hebt geplaatst. GRrrr...Nou tot schrijfs, veel plezier en een boel liefs. Kus, Inge

• 15 Maart 2007 - 19:16

Resi:

Erg leuk om te lezen Joor,wat beleef jij veel ! Blijf vooral veel schrijven, wij genieten ervan ! Alleen is m'n spaans niet zo goed!!
    Zoen van je tante!

• 17 Maart 2007 - 10:46

Terrie:

Heey Jo, Zo te lezen pas je je makkelijk aan in de cultuur waar genieten en kind blijven bovenaan staan! Uiteraard had ik niet anders verwacht van je :)
    Ik vraag me alleen af waarom ze jou casanova-tricks gaan leren... ik kan me namelijk tijden herinneren waar je die echt niet nodig had :p
    Eej Jo, geniet en kick some ass daaro!!

Ter

• 21 Maart 2007 - 23:07

Niek:

Super om te horen dat je het goed hebt daar. Wat een mooie foto's heb je kunnen schieten. Je kijkt vast dag en nag je ogen uit. Heel anders dan ons kikkerlandje! Leuk om te lezen dat je eigenlijk dezelfde dingen meemaakt als ik, maar dan in BA ipv Istanbul. Istanbul is overigens ook super (daar moet jij nog achterkomen ;)) Maar je maakt het allemaal wel heel aantrekkelijk voor mij om BA ook eens ooit te gaan verkennen. Succes en heel veel interculturele ervaring toegewenst maar vooral natuurlijk veel plezier. Geniet er nog van, want je zult net als ik wel vinden dat TIME FLIES. Het is al weer bijna april...

Groetjes Niek

• 23 Maart 2007 - 13:48

Gourami HR Team!:

Hey Joris!

Jammer dat je er niet bij kon zijn gisteravond, maar je had een goed excuus natuurlijk :-). Mario, kwam uit Duitsland, James is overgevlogen vanuit Engeland en Maarten en ik hebben ze hier ontvangen. We hebben een superleuke avond gehad in Maastricht en hopen op een volgende keer met een voltallige reunie!

Groeten van de HR incredibles en nog veel plezier en avontuur gewenst!

Mario, James, Maarten en Mando