Buenos Aires y Buenas Noches
Door: Joris Veldhoven
Blijf op de hoogte en volg Joris
20 Mei 2007 | Argentinië, Buenos Aires
Zo spreken we elkaar een hele tijd niet meer, zo is het nu alweer feest! Een nieuwe update ;) Want er is genoeg gebeurd! Ik ga er zelfs van in het Nederlands beginnen, wie zei er ook alweer dat er niks met de feedback over het Spaans gebeurde? ;) Het zit namelijk zo, ik heb deze week weer een klein vak van (1.5 ECTS) afgerond met een….. video dit keer. Dus ik heb mijn momenten van ‘fame’ in het Spaans dit keer even niet meer nodig! Jaja, ik begin nog beroemd te worden hier ;) Op dit moment is de video waarin ik toch zeker de helft van de scènes op me heb genomen nog te groot om te uploaden naar YouTube (de videosite, voor alle digibeten), maar dat zal spoedig gebeuren. Er gaan hier zelfs geruchten rond dat er aan het einde van het filmpje nog één minuutje taalbloopers zitten – genieten dus ;)
Verder is het afgelopen weekend (zoals eerder aangekondigd) een klein feestje geweest! Er was bezoek (Dieuw en Renee) uit Chile voor een kleine 4 dagen, en toevallig viel dit mooi samen met een hoop leuke dingen in Buenos Aires. Voor vrijdag was ik namelijk uitgenodigd voor een prive-asado (Argentijnse barbecue) bij vriend en klasgenootje Mati thuis. Zijn ouders zaten in de zon op Cuba, dus het was tijd voor een feest! (zelfs hier werkt dat zo ;) )… Veel vlees, Fernet en tijd later kon iedereen met een voldaan gevoel op huis aan. Zie de foto’s. De volgende dag pikten we de citytour Buenos Aires van de vorige dag weer goed op, en Buenos Aires in het winterzonnetje was heerlijk! Voelt goed om de mensen ‘mijn’ stad van zijn mooiste kant te laten zien :)
’s Avonds had ook goede vriend Cesar nog een leuk huisfeestje in petto, vol met mensen uit alle uithoeken van de wereld. Omdat Cesar zelf een rustige vent is, en de (dronken) ‘vrienden van vrienden van vrienden’ wat later op de avond toch weer meer gingen knoeien in zijn mooie nieuwe appartement ook nog even als uitsmijter op moeten treden, maar zelfs streng zijn in het Spaans ging me goed af die avond :). Ook de gasten uit Chile wisten het feestje vol rare vogels te waarderen, maar veel drank vond er na de asado van de dag ervoor geen aftrek ;) Ofwel, renee?? Haha..
De laatste dag werd er even uitgeslapen en het graf van Evita weer eens aangedaan door de reisgids en zijn 2 gasten, maar het hoogtepunt van de dag (en weekend!) was toch echt het concert van Mana in het voetbalstadion van Velez. Deze jongens uit Mexico worden terecht gezien als een van de beste en invloedrijkste groep van latijnsamerika. Ze spelen rustige rock vol poetische, sociaal georienteerde teksten over het leven op dit continent. Thema’s als de (verloren) liefde, de tijd, de haven, de kinderen en de armoede. Een soort sociaal ge-upgrade versie van Blof dus:) Enige probleem – en eigenlijk is het wel een mooi probleem – iedereen wil vooraan staan. En dat hebben een hoop mensen moeten bekopen met wat angstige momenten (zo ook wij). Gelukkig met de hele groep (9) een stukje naar achter kunnen springen tot er weer wat lucht was. Mijn vantevoren verwachte problemen over de kennis van alle nummers waren gelukkig ongegrond. Mooie nummers met een universel boodschap over liefde die zelfs ik kon snappen. En op het einde met z’n alle geauplidiseerd voor de Chilenen (oei oei gevoelig), de Bolivianen (ach die zijn toch arm), de Peruanen (toch ver weg ;) ). En als toetje werd de dubbele vlag van Mexico en Argentinie er nog bijgepakt om even flink mee te zwaaien. Che zou trots op ze zijn geweest. Maar wat een stem. Zinnen met zo’n stem verdienen een boodschap. En ow – hij had alle fans na 3 nummers rustig :)
Om maar weer even aan te tonen dat ik nog steeds mijn feedback serieus neem. Mana met spaanse ondertitels. Mooier en makkelijker krijg je ze niet (okee de ondertitels zijn geel..ik zal YouTube mailen ;) ) Kijken dus.
Verhaal in het liedje is trouwens echt gebeurd. Jaja.. het is wat.
Verder deze week toen alle drukte weer voorbij was hard voor school gewerkt. Mijn tweede kleine vak dus afgerond (ow, de eerste met een 9.. joehoe!) dus ik heb het voortaan weer wat rustiger. Voornemens zijn er om dan Spaans te gaan doen in die tijd, maar er zullen vast wel weer andere dingen voor in de plaats komen. Zo komt bijvoorbeeld mijn vader langs voor maar liefst 3.5 dag deze week! Jaja – een tango show, officiele rondleiding op mijn uni en wedstrijdje Boca staan al op de planning! Dit alles natuurlijk naast alle hoogtepunten va n de stad, waar ik natuurlijk steeds beter in wordt als echte hobbygids. Als ik mijn papa weer naar het vliegtuig moet brengen (wat normaal natuurlijk heel treurig is) staat er - als alle vliegtuigen meewerken – er mooie uitwisseling op het programma. Als een echte losgelduitwisselaar ga ik mijn vader bij de vliegtuigmaatschpijen inruilen voor mijn vriendinnetje;). Linda heeft namelijk besloten mij maar liefst 20 dagen te komen vergezellen op dit mooie continent, waar een reisje ruim een week (N-Argentinie, Brazilie, Uruguay – iemand jaloers?) al op de planning staan! Helaas geen geld voor mijn vrienden de vliegtuigen, maar we zullen in alle bussen genoeg kunnen bijkletsen!
Zo dat was het weer voor even, over een uurtje of 5 staat er alweer een taxi voor de deur. Ga als brave burger van Buenos Aires op de zondag een dagje op stap (met Cesar dit keer). Bootje naar Colonia (Uruguay - waar ik deze “zomer” – jullie winter - ben weggeregent) en dan ’s avonds weer terug. Nice not?
Wilde eigenlijk verder nog veel meer schrijven - ook over wat leuke cultuurverschillen die ik vandaag op weg naar de supermarkt weer eens zag (en herinnerde) maar het is eigenlijk al bedtijd. Nouja, ik zal em toch maar doen – en er mag commentaar op komen – maar ik ga zeker geen open deurtjes als de stipheid qua tijd noemen (wat wel klopt overigens ;) ) – mijn beste vriendin hier (Raina) heeft me geleerd dat als je vooral de negatieven kanten van een cultuur hardnekkig blijft zien en opnoemen je eigenlijk in een cultuurshock verkeerd:) Als goed geintegreerde Hollander tussen mijn Argentijnse vrienden doe ik dus de leuke verschillen maar:
Komt ie:
Op 5: De bodywarmer
Dit kledingstuk is hier zo hot als Nederland in April. Ik weet niet waar Nederland zich bevindt in de vicieuze circel van de mode (lopen we 1 achter, of 1 voor – of issie bij jullie ook in?) maar hier is het bijna een statussymbool. Of ik em ook al heb? Doe niet zo gek! Bij voorbaat excuses aan de troste eigenaren van een bodywarmer onder mijn publiek ;)
Op 4: De boeken
Misschien is het mijn perceptie maar deze juweeltjes zijn ook gloeiend heet hier. Ieder luxe winkelcentrum heeft er op zijn minst 2, en ze staan altijd stampensvol. Of het nu Luis Borges, Pablo Neruda of de grote bosatlas is, het vind hier zijn aftrek! De mensen willen kennis, want that’s the way to be a European (wat gezien wordt als het hoogst haalbare hier, hebben jullie even geluk! ;)).
Op 3: De zebrapaden
Deze welbekende wegmarkeringen worden hier toch iets anders geinterpreteerd dan bij ons! Hier zijn het namelijk hulpmiddelen voor automobilisten om de plekken aan te geven waar er wellicht wat extra uitgeweken dient te worden omdat er hindernissen kunnen naderen. Erg handig voor de autobestuurders, je weet precies waar de weg al je aanwezige stuurkunsten vereist! (maar errug gevaarlijk als je denkt veilig te zijn – tevens is “rechtdoor op dezelfde weg heeft voorrang” geen spaanse zin! ;))
Op 2: Bier
Bier tijdens voetbalwedstrijden? Levengevaarlijk toch! Nee, er zijn wel degelijk amerikaanse invloeden te ontdekken hier. Tevens mezelf onsterfelijk gemaakt met het proberen te bestellen van een biertje bij de bioscoop? Of dat in Nederland wel kan? Ik heb in ieder geval Juan en Bartolo de Nederlandse bioscopen ingepraat ;)
Op 1: De mobiele telefoon
En ik maar denken dat mijn moeder de enige lerares was die haar mobiele telefoon aannam in de les (puur om hem te laten stoppen geluid te maken ;) )… niet dus. “Nee ik ben in de les, kan je me later terugbellen?”. Die spaanse zin moet me in ieder geval lukken :). En goed voorbeeld doet volgen. Want mijn klasgenootjes… tja.. dat spreekt voor zich met zulke rolmodellen ;)
Was em dan!
Un abrazo fuerte por todos! En een hele, hele grote dit keer voor mijn kleine zusje die examens aan het maken is! Zet ‘em op!
Buenas noche,
Joris
Ow, het blijkt hier toch echt wat te zijn met de vliegtuigen:
* De foto's moet ik nog namen geven, maar daar mogen jullie zelf een titel bij verzinnen tot morgenavond!*
20 Mei 2007 - 07:06
Gonzalo..:
haha kom maar op met die taalfouten van jou:P die haal ik er iedere x uit;) -
20 Mei 2007 - 07:11
Gonzalo..:
haha nog ff een klein commentaar op je foto's. zie dat je volledig geïntegreerd bent ja, sjoriez el argentino echte zuid-amerikanen doen heel weinig aan hun uiterlijk haha!!
goed bezig joris! -
01 Juni 2007 - 03:44
Roel:
Joris! Nog veel plezier de tijd die daar nog rest en groeten uit Shanghai!!