Parciales, Boca & Naranja

Door: Joris Veldhoven

Blijf op de hoogte en volg Joris

01 Mei 2007 | Argentinië, Buenos Aires

Chicos!

Un grande abrazo de Buenos Aires otra vez! Hoe was jullie koninginnedag? Hier moet ie nog op gang komen, gisteren was er niet veel te doen in de enige Hollandse kroeg van Buenos Aires – maar er is ons verzekerd dat het vanavond zeker beter wordt – laten we het hopen! De afgelopen dagen weer genoeg meegemaakt voor een kort berichtje, en vind het zeker leuk iedereen op de hoogte te houden. (en dan speciaal dit keer mijn lieve moedertje – die na een kleine strubbeling met haar grote vrienden de conciërges nu thuis op de bank zit met loopgips, en dan gebeurd dat weer net op een van de weinige momenten met goed weer in Nederland - ;), het leven is ook gemeen soms.. )

Maargoed, eerst een beetje over de afgelopen weken. Nadat ik ben teruggekeerd uit Patagonia viel ik met de neus in de boter – tentamens. Dus maar de knop omgezet, en zo goed en kwaad als het ging met mijn grote vriend het woordenboek alle stof doorgewerkt. Afgelopen zaterdag mijn laatste tentamen gemaakt, en deze kleine 2 weken kenmerken zich vooral door leren, leren, geheelonthouding, en als ik nog wat extra tijd had; leren. Mijn argentijnse vrienden stonden verbaast als ik ze vertelde hoeveel tijd in deze parciales stak – maar toen ik de situatie even omdraaide (ga eens 2 weken feesten in Amsterdam, neem een basiscursus Nederlands, en ga dan eens wat nederlandse tentamens maken op een universiteit) snapte iedereen het wel ;). Wel aardige smsjes gehad van klasgenootjes die me succes wensten, dus ik heb toch het gevoel dat ik geintegreerd te raken binnen mijn faculteit.

En tentamens maken hier is een ervaring op zich. Het eerste tentamen deed ik later dan mijn klasgenoten, omdat ik tijdens de officiele tentamendag nog in Patagonia zat. De docent wordt hier gezien als een echte guru, en praat eigenlijk de hele lessen vol met onzin. Gelukkig is hij niet te beroerd dat zelfs ook in te zien (“mijn vak is zelfstudie, ik vertel gewoon wat verhaaltjes”). Het tentamen mocht ik dus tijdens de les maken, en voordat hij het tentamen overhandigde moest ik toch echt weer alle verhalen aanhoren over zijn talen die hij allemaal wel niet spreekt, en zijn zoon die in Nederland werkt. Goed bedoeld, dus ik kan het wel waarderen. Het tweede tentamen is een erg proffesioneel opgezet vak, waarbij de docent zelfs sommige van mijn professoren in Nederland (onze Wil van der Aalst ;) ) kent van naam. Het was erg veel, maar aan het einde van de 3 uur had ik alles – in tegenstelling tot veel argentijnen - precies af (én alles in het Spaans, want mijn talenknobbeldocent vond Engels ook primaaaa!). Wat er toen gebeurde was frapant; alle leerlingen gingen klagen dat het teveel was – en ondanks licht tegenstrubbelen onze goede docent – mocht er doorgewerkt worden! Tja, zo kan ik het ook de volgende keer! Goed. Deze les dus geleerd, een eindtijd is geen eindtijd. Het derde tentamen van afgelopen zaterdag leerde me toch weer anders. De survillant zei dat het tijd was. Niemand had het af, dus iedereen schreef door. Ik had al mijn laatste vraag beantwoord met “geen tijd meer” voordat ik mijn les van het vorige tentamen herinnerde. Snel doorgestreept, en verder schrijven – want je weet nooit hoeveel tijd je erbij krijgt hier ;). Tot de docent binnenkwam en zei: “wie niet heeft ingeleverd voordat ik het lokaal uitloop heeft pech”. Ik (en mijn klas) dachten; “nah dat zullen we wel eens zien, stoere docent”. Een flinke groepsprint leerde dat hij het meende.

Verder zijn we die zaterdagavond (nadat alle huisgenoten even hadden bijgetukt ;) ) meteen maar gaan vieren dat we eigenlijk allemaal wel een redelijk gevoel hebben overgehouden aan onze eerste tentamens in het Spaans. Geen top-punten gaan er gehaald worden deze eerste tentamenronde, maar zeker ook geen onvoldoendes. ’s Avonds goed uitgeweest in een grote oude fabriekshal, waar de sfeer ons zeker aanstond; leuke – niet te harde – muziek, ouder publiek: erg goed ontspannen dus! Voor zondag had ik al tijdens mijn tentamens een afspraak gemaakt met Cesar, een jongen uit Peru (maar behalve zijn eerste 4 jaar, altijd in Florida gewoont) die ik op mijn reis in Ushuaia heb ontmoet, om naar Boca Juniors te gaan. Vanwege zijn vloeiende on-westerse spaans ook een verzekering voor goede kaarten tegen een goede prijs – die ik de volgende keer ook zeker zelf kan regelen nu! ;) Cesar is een rustige, slimme vent, die vanaf november in Buenos Aires een appartement heeft gekocht om wat verder te studeren en een beetje zijn bedrijfje in universiteits-software die hij programmeert op te zetten. Samen een mooie middag in la Boca gehad (nadat de kaarten waren gekocht) en natuurlijk de wedstrijd! Wat een spectacelstuk. Het stadion van Boca staat erom bekend dat het meeveert als iedereen springt, en dat is echt supergaaf. De sfeer was echt onbeschrijfelijk, mede ook omdat ze tegen Racing – ook een club met geweldig supporters – speelden. Vanwege mijn groeiende kennis van de cultuur, het spaans, en de gevaren van alledag durfde ik het (okee okee, het was een risico;) ) deze keer aan om mijn camera mee te nemen (jaja, ik heb veel voor jullie – mijn publiek – over.. ) – dus op rustige momenten in de wedstrijd snel een impressie kunnen schieten. Riquelme speelde geweldig, een 2-2 met 2 geweldige goals, nog een gemiste penalty en mooi positiespel van Boca - alles in combinatie (en in de schaduw) van de gewelidige supporters – hebben we echt laten genieten. Voor de liefhebbers van voetbal en mooi commentaar (a la Jack van Gelder ’98 ;) ) een linkje. Thuis proberen he, 20 seconden lang GOOOOOLLLLLLLLL uitschreeuwen ;) (niet jij mama.. ;) haha)

Ow.. en wie me vind – jullie kennen de spelregels hé ;) Dit keer sta ik achter het doel van de gemiste penalty :)

Tja, verder gister na de wedstrijd geprobeerd of het fenomeen koninginnenach ook in Buenos Aires bestaat – maar dat potentieel exportproduct is hier nog niet gearriveerd. Wel met de companeros de mi casa, Cesar en Raina uit Ushuaia en een Argentijnse medestudent (waar mijn companeros al op zijn ranch op bezoek zijn geweest) goed uit eten geweest en zelfs een Duveltje gedronken. Dichterbij kon ik niet komen, maar gelukkig vanavond in de Hollandse bar goede vooruitzichten op een mooi feest! Bovendien is het morgen hier een feriado (1 Mei), dus vrij! Dat was mijn uit de hand gelopen update weer voor even. Ik hoop dat jullie het ook goed hebben, hoor graag hoe het gaat in berichtjes of via andere middelen! We houden contact, no?! Maar nu eerst: Oranje boven!

Un abrazo grande, ik mis jullie!

Joris

UPDATE: De foto's volgen snel - even geen tijd om ze te uploaden - morgenochtend plaatselijke tijd als ik terugkom uit "Van Koning" dus ;)

UPDATE 2: Nu de foto's.. ben deze week ter ontspanning bij mooie dagen af en toe de stad ingegaan om als toerist in eigen stad wat plekken te bekijken. Zodoende naar de bekende begraafplaats hier, het congres, monumenten en meer geweest. Zie de foto's! Otro abrazo!

• 01 Mei 2007 - 09:56

Nathalie:

Tjee Joris, leuk om je belevenissen mee te lezen. In het ziekenhuis bij mijn beide ouders hoorde ik dat PSV door rare verliezen van andere clubs toch landskampioen is geworden. Dus in Eindhoven was het een oranje - feest van de bovenste plank.

Ik hoop dat je je tentamens allemaal haalt, ondanks de protesterende medestudenten en opscheppende docenten!?

Groeten vanuit het Amnestykantoor in Eindhoven,
    Nathalie

• 02 Mei 2007 - 10:00

Abbanel:

Heyhey Chori,

De docu heet 'The Eternal Children'. Als je een beetje downloadsnelheid hebt daar is het niet verkeerd om eens te kijken. Ik doe mee aan de wedstrijd voor kaartjes trouwens, jij ook? Ik kom snel terug voor weer 5 minuutjes vakantie in Argentinie.

Kussen! ;)

• 02 Mei 2007 - 11:28

Mando:

Mooi om te lezen Joris. Een heel ander leven in een heel ander land. Wat je wilde toch?

Via dit berichtje ook even laten weten dat ik lang niet altijd reageer, maar wel bijna altijd je avonturen doorlees :-)

Veel succes en plezier nog!

• 03 Mei 2007 - 09:44

Chocolat:

Haai Jor! Levendige verhalen heb je steeds te vertellen, erg leuk om mee te lezen.
    Heb ik je al eens gezegd dat Spaans niet mijn sterkste kant is? Kaartje lag in de bus, maar er kwam wel een woordenboek aan te pas...Iig thanks oftewel gracias!
    Heb je mijn sms 2 weken geleden gehad? Was een beetje aan de vreemde kant...
    Nou veel plezier nog, en hopen dat je je tentamens hebt gehaald!

kus en veel liefs

• 03 Mei 2007 - 20:33

Marc, De Vader:

Ben erg benieuwd wat er op 1 mei gaat gebeuren in Buenos Aires.
    Argenina is in beweging. Zuid Amerika is in beweging. Weg met de gringo's.
    Een nieuw zelfvertrouwen maakt zich meester van dit continent.
    Of zitten de media in Nederland ernaast?

Kus
    Papa

• 05 Mei 2007 - 10:34

Marisca:

hej Joris,

Mooie verhalen... klinkt allemaal te gek.
    Las al dat je tentamens redelijk zijn gegaan. Heel knap!
    Heb je nog een mail gestuurd met wat praktische vragen, kun je me verder helpen?

thanks!

Groet, Marisca

• 06 Mei 2007 - 17:37

Resi:

Hoi Joor, ik hou niet zo van voetbal, maar dat argentijnse potje op youtube vond ik wel indrukwekkend !
    Van wie heb je nou die talenknobbel ?
    Knap gedaan hoor !
    un abrazo grande terug!